Zapraszamy do serwisu poświeconego Bożemu Narodzeniu.
Tu znajdziesz wszystko na temat Bożego Narodzenie,
   skąd się wzięło, jakie są zwyczaje, dekoracje, przepisy, życzenia.
                              w związku z nadchodzącymi świętami,
                              redakcja Serwisu życzy wszystkiego najlepszego!

Przepisy Świąteczne

Potrawy Boże Narodzenie

Charakterystyczne potrawy na Boże Narodzenie są jednym z elementów sprawiających, że Święta Bożego Narodzenia są tak szczególne.

Ciasta świąteczne

Czymże byłyby Święta Bożego Narodzenia bez słodkiego co nieco. Najpopularniejsze w Polsce ciasta i wypieki świąteczne na Boże Narodzenie to: makowiec, pierniki i piernik.

Barszcz z uszkami

Barszcz to zupa pochodzenia ukraińskiego, popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. W większości tych krajów jej podstawowym składnikiem jest burak ćwikłowy.

Zupa grzybowa

Niektórzy nie mogą sobie wyobrazić Wigilii bez zupy grzybowej. Zupa grzybowa to zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak.

Zupa rybna

Zupa rybna to rodzaj zupy, której podstawowym składnikiem jest wywar mięsa i kości ryb, niekiedy owoców morza, które nadają zupie charakterystycznego smaku i zapachu. Rozmaite zupy rybne występują w kuchniach wielu krajów, również w kuchni polskiej – zupa tego typu z łazankami jest jednym z dań podawanym podczas tradycyjnej, polskiej kolacji wigilijnej.

Pierogi z grzybami

Pierogi to potrawa występująca w Polsce, Litwie, Rosji, Białorusi, Ukrainie, Chinach i Japonii oraz we Włoszech. W innych językach ich nazwę zapisuje się również jako perogi, perogy, piroghi, pirogi, pyrohy lub Piroggen. Na Wigilię je się w Polsce pierogi z grzybami.

Bigos

Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa.

Pasztet świąteczny

Pasztet – potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzywa, grzybów, ryb lub sera. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę. Pasztet doprawia się pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową, solą, cukrem i aromatycznymi alkoholami.

Łazanki z kapustą

Łazanki to rodzaj kluseczek, które otrzymuje się przez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jednocentymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki.

Kulebiak

Kulebiak to potrawa kuchni kresowej w formie dużego pieczonego pieroga nadziewanego farszem z mięsa z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. Smakowo może zastąpić wigilijne uszka.

Świąteczny pudding

Dla znudzonych polskimi potrawami bożonarodzeniowymi, polecamy tradycyjny brytyjski Christmas Pudding, czyli pudding świąteczny.

Kluski z makiem

Kluski z makiem to jedna z tradycyjnych potraw Świąt Bożego Narodzenia, zastępująca w niektóry regionach kutię. Przygotowanie ich nie jest specjalnie skomplikowane, a więc zapraszamy

Makówki / makiełki

Makówki to tradycyjna potrawa wigilijna popularna na Śląsku. W Wielkopolsce znana jest pod nazwą makiełki.

Kutia

Kutia to tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Jest jedną z dwunastu potraw tradycyjnie wchodzących w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.

Makowiec

Makowiec lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.

Pierniki i piernik

Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", co oznaczało pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.

Kompot suszonych owoców

Kompot - napój owocowy z gotowanych owoców świeżych lub suszonych, może być z dodatkiem cukru lub przypraw np. goździków. Kompot przyrządza się między innymi z jabłek, wiśni, porzeczek, czereśni, truskawek, gruszek i rabarbaru.